Meniu Închide

Stagiunea mobilă unteatru: proiectul care pune unteatru pe roți și valorifică diversitatea culturală din Transilvania

Stagiunea mobilă unteatru, noul proiect născut din colaborarea Teatrului unteatru cu partenerii Morten Bruun, pune scena pe roți și plimbă cea mai dezbătută poveste despre sași prin satele și orașele din Transilvania. Călătoria a început sâmbătă, pe 24 iunie, la Cisnădioara, cu primele două reprezentații ale spectacolului Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor, parte din programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cele două evenimente au marcat și lansarea proiectului care își propune să aducă teatrul în zonele cu acces limitat la cultură, valorificând și promovând diversitatea culturală a Transilvaniei.

Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor este rezultatul colaborării regizorilor Andrei și Andreea Grosu, prin  secția germană a Teatrului Național ,,Radu Stanca’’ din Sibiu, cu actorii Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Theodora Sandu, Fabiola Petri, Benedikt Häfner, Daniel Bucher, Gyan Ros Zimmermann, Eva Frățilă și Daniel Plier. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica este semnată de Mihai Dobre.

Spectacolul este axat pe un fapt istoric cu prelungiri în mit și legende locale. Povestea leagă fuga copiilor din Hamelin de întemeierea primelor așezări ale sașilor în Transilvania. În următoarea perioadă, producția va călători pe patru roți la: Sibiu, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Rupea, Șona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richiș și Cisnădioara.

Scena călătoare, complet echipată cu aparatura tehnică necesară, va oferi publicului o experiență artistică inedită. Fiecare popas va marca o întâlnire cu lumea  teatrului, dar va lansa și invitația de a descoperi o expoziție de fotografie cu portrete  ale unor artiști cu origini germane. În plus, toți cei prezenți la evenimentele organizate în orașele și satele lor vor putea interacționa cu o instalație artistică, inspirată din aceeași poveste.

Pe termen lung, scena mobilă își propune să aducă spectacolele unteatru și în alte localități din țară. Multe dintre producțiile din repertoriu vor fi adaptate pentru acest nou mediu de expunere, iar noi spectacole vor fi create special pentru acest format. Inițiativa s-a născut din dorința de a aduce teatrul mai aproape de publicul cu acces redus la cultură și își propune să contribuie la creșterea consumului cultural la nivel național. Un proiect unteatru, Stagiunea Mobilă va fi implementată prin Muzică Bună SRL.

––-

Proiectul „Stagiunea mobilă unteatru” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și beneficiază de un grant în valoare de 965.709 RON / 195.167 EUR. Proiectul va fi implementat în orașele București, Brașov, Sighișoara, Mediaș și Rupea și în satele Șona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richiș și Cisnădioara, având o durată de 18 luni (Noiembrie 2022 – Aprilie 2024).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

–––

Muzica Buna SRL a fost înființată în anul 2015 cu scopul de a deveni un pilon în sprijinirea mișcării cultural-artistice din România și a noilor generații de creatori, prin prisma proiectelor derulate de aceștia. Activitatea desfășurată de la înființare și până în prezent s-a concentrat în zona de producție, impresariat artistic, logistică și management cultural. În fiecare an, în luna iulie Muzica Buna SRL organizează festivalul aniversar, zilele unteatru, în care se joacă premierele anului curent, spectacole de teatru, spectacole de teatru pentru copii, concerte și proiecții de film. În cifre, între 2010 și 2020 Muzică Bună SRL a produs peste 52 de spectacole de teatru, a organizat și găzduit 6 expoziții de arte vizuale, iar din 2016 până în prezent a strâns peste 62000 de spectatori în sala de teatru.

–––

Morten Bruun (MB) a implementat cu succes două proiecte în România finanțate prin granturi SEE. Are un background profesional în teatru, fiind absolvent al Universității East London din Regatul Unit. A colaborat cu diverse ONG-uri și artiști din România, organizând workshop-uri și conferințe în colaborare cu entități precum Caleido Talks, Casa Corpului Didactic Illfov și SalvaTex. A participat în calitate de speaker la conferințe la solicitarea Ministerului Culturii, oferind input pentru viitoare colaborări între parteneri români și norvegieni prin granturile SEE și norvegiene. În prezent, este partener în proiectul de dezvoltare a Muzeului Județean „Teohari Antonescu” și într-un proiect de creare a unui Centru de Resurse în Fotografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *