„Stagiunea mobilă unteatru” adresează problema accesului redus la teatru, în special în mediul rural și urbanul mic. Având în vedere că aproximativ 70% din populația României merge rar sau deloc la teatru, noi credem că lipsa infrastructurii reprezintă principalul obstacol în creșterea consumului de teatru.
Pentru că a construi noi teatre în locurile în care aceste instituții lipsesc ar fi mult prea ambițios, vom transforma un automobil într-o scenă de teatru. Astfel vom ajunge în douăsprezece orașe cu comunități de sași. În cadrul acestui turneu vom prezenta un spectacol axat pe venirea sașilor în Transilvania, un fapt istoric cu prelungiri în mit și legende locale. În sprijinul spectacolului și al prezentării culturii sașilor, vor fi realizate și douăsprezece de expoziții de fotografii cu oameni de cultură cu origine germană. Întreaga scenografie a spațiilor destinate acestor evenimente va fi realizată împreună cu un artist norvegian. În paralel cu acestea se va desfășura un amplu program de mentorat cultural cu scopul de a dezvolta abilitățile membrilor echipei unteatru atât din punct de vedere artistic, cât și în domeniul managementului de proiect.
Valoarea grantului este de 965.709 RON / 196.059,88 EUR. Proiectul va fi implementat în București și turneu în orașele Brașov, Sighișoara, Mediaș și Rupea și în satele Șona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richiș și Cisnădioara, având o durată de 18 luni (Noiembrie 2022 – Aprilie 2024).
**
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.