Strada Michael Weiss, mai ales după ce a fost transformată în alee pietonală, a devenit una dintre cele mai frumoase străzi din Brașov. Promite să fie la fel de cunoscută ca Strada Mureșenilor și Strada Republicii, pe care le unește, formând cel mai pitoresc triunghi stradal al orașului. Situată în centrul vechi, strada leagă două artere principale, având la capăt Piața Sfatului și Biserica Neagră.
Strada Michael Weiss reprezintă cel mai bine schimbările semnificative din perioada postdecembristă în Brașov. În locul urmelor urbanistice lăsate de comunism, care încercau să șteargă trecutul burghez al orașului și să înlocuiască multiculturalismul cu o propagandă proletară, acum strada și orașul recuperează aerul curat, european și burghez pe care o întreagă țară ar trebui să-l respire. Strada păstrează clădiri preponderent baroce și case neoromânești de sfârșit de secol XIX, multe dintre ele devenind cafenele, pub-uri sau ceainării.
Michael Weiss (1569-1612) a fost un personaj marcant al Brașovului, fiind judele orașului, titlu echivalent cu cel de primar. El a fost și un important istoric și literat al vremii sale, rămânând cunoscut pentru opoziția sa față de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei. Michael Weiss a murit la Feldioara, decapitat de oștenii principelui, dar a rămas în memoria brașovenilor pentru patriotismul său. În amintirea sa, localnicii au bătut o monedă inscripționată cu mesajul: „Michael Weiss 1612. Și-a făcut datoria față de patrie.” Strada Michael Weiss păstrează vie memoria acestui erou local, fiind un loc de promenadă unde istoria și modernitatea se împletesc armonios.